o meni

Sem Anton Luka Šijanec in star sem 17 let. Živim v Sloveniji. Zanima me programiranje, informacijska varnost, komunikacijske tehnologije, omrežja, splet in še marsikaj. Kar gledate, je moje osebno spletišče, ki sem ga postavil za objavljanje najrazličnejših prispevkov, v glavnem o zgoraj naštetih temah.

Trenutno se šolam na Gimnaziji Bežigrad, obiskujem 3. letnik.

Podpiram razvoj proste, odprtokodne in brezplačne programske opreme (FOSS). Uporabljam operacijski sistem na osnovi GNU/Linux jedra, najpogosteje distribucijo Debian.

kontakt

Kontaktirate me lahko:

Mojo vizitko si lahko ogledate tukaj.

Sporočila lahko šifrirate s PGP. Moj ključ ima zgoščeno vrednost F4C3 E3A4 DFB7 2543 97A9 F993 E761 35F4 9802 CD14 in je dostopen na pgp-key.txt

o spletni strani

Spletno stran sem zasnoval sam (saj se verjetno vidi), za generiranje pa se uporablja odprtokodna, prosta in brezplačna programska oprema jekyll. Izvorna koda spletne strani je dostopna na git.šijanec.eu./sijanec/sijanec.eu.

Grafe in statistiko obiskov si lahko ogledate tukaj.

strežniki

Strežniki so dostopni preko domen sijanec.eu, šijanec.eu, sijanec.org, šijanec.org, sijanec.net, šijanec.net, šijanec.si in šijanec.com preko HTTP in HTTPS.

Če se ne strinjate z monopolom podjetij nad DNS in TLS in uporabljate OpenNIC DNS koren, pa so strežniki dostopni še preko domen sijanec.libre, šijanec.libre, sijanec.oss, šijanec.oss, sijanec.geek, šijanec.geek, sijanec.pirate in šijanec.pirate, sijanec.o in šijanec.o, vendar brez podpisanih TLS certifikatov za te domene.

Kot ponudnika Internetnih storitev uporabljam medmrežnega operaterja T-2, vse je gostovano v Sloveniji.

zakaj izgleda tako slabo?

Po nekih namišljenih standardih to spletišče ne izgleda najboljše.

Takšno je z namenom. Ja, lahko bi prilepil neko megabajtno CSS stilno datoteko, ampak to nikakor ni potrebno. Recimo, da imam za vzor jebeno spletno stran.

analitika in politika o zasebnosti

V osnovi se ne strinjam z zbiranjem in prodajo velikih količin osebnih podatkov na spletiščih. Vseeno pa potrebujem nekakšen vpogled in analizo obiskov mojega spletnega mesta, zato beležim obiske strani v obliki Javascript sledenja in sledenja z uporabo pikselnih označb.

Vsekakor naj poudarim, da gre za zelo blago obliko sledenja in da pri tem ne zbiram velikih količin osebnih podatkov, ne uporabljam sledilnih piškotkov in ne shranjujem drugih podatkov, ki bi natančno identificirali uporabnika spleta (recimo polnih IP naslovov). Zbiram tako malo podatkov, da pravzaprav ne potrebujem soglasja v skladu z evropskimi (GDPR) in slovenskimi (ZVOP) smernicami.

Če želite izraziti željo, da vam spletne strani ne sledijo, nastavite DNT (ne sledi mi) zastavico v vašem brskalniku. Tega pa ne upoštevajo vsa spletišča.

Ker ne shranjujem nobenih osebnih podatkov, na zahtevo ničesar ne morem spreminjati, pošiljati ali brisati, ker vas nikakor ne morem povezati s shranjenimi zapisi.

Za analitiko se uporablja odprtokodna, prosta in brezplačna programska oprema Matomo.


© Anton Luka Šijanec, 2020-2021 | stran generirana: 01. 12. 2021 ob 17:39:03